Bliver Magrethe Vestager formand for EU-Kommisionen? Odds her

Den 1. november 2019 skal EU-Kommisionen have ny formand, når Jean-Claude Juncker går af. En af favoritterne til at overtage efter den luxemburgiske politiker er danske Magrethe Vestager. Hun kendes bedst for sine år i spidsen for Radikale Venstre, men hun er i øjeblikket EU’s konkurrencekommissær. Det job har hun haft siden 1. november 2014, og nu står hun måske foran en snarlig forfremmelse.

Hos Danske Spil kan man oddse på, hvorvidt Vestager får den magtfulde rolle. Tror man, at Vestager får jobbet, kvitterer Danske Spil med odds 5,00 imens, der er odds 1,13 på, at hun ikke får jobbet.

 

Odds på Vestagers politiske fremtid her

 

Magrethe Vestagers politiske karriere

Magrethe Vestager har været politisk aktiv i stort set hele sit liv. Begge hendes forældre var aktive i Radikale Venstre, så det lå i blodet, at hun blev det samme. I 1989 blev hun medlem af partiets hovedbestyrelse, forretningsudvalg og EU-udvalg, hvorefter hun i 1993 blev partiformand som den yngste nogensinde.

I 1998 gjorde daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen hende til kirke- og undervisningsminister, hvormed hun blev den yngste kvindelige minister nogensinde. Efter Nyrups regering tabte valget i 2001, blev Vestager en af de mest markante skikkelser på venstrefløjen. Hendes kontante stil gjorde hende yderst populær, og det vakte stor begejstring, da hun i 2007 blev formand for Radikale Venstres folketingsgruppe.

Hendes første tid i spidsen for partiet var dog svær. Radikale var på daværende tidspunkt præget af interne uroligheder, men Vestager fik langsomt styr på tropperne og de interne linjer. Dette sås tydeligt ved Folketingsvalget i 2011, hvor Radikale gik massivt frem. Vestager fik i alt 23.000 personlige stemmere, og hun blev snart efter økonomi- og indenrigsminsiter. Det var også Vestager, der var skyld i, at Helle Thorning-Schmidts regering førte en politik, der i høj grad passede perfekt ind i det Radikale projekt.

I 2014 gik Vestager så af som minister, hvorefter hun indtrådte i sin nuværende rolle som konkurrencekommissær. Selvom det ikke er en rolle, der får mange danske klokker til at ringe, har hun markeret sig som en af de stærkeste skikkelser i europæisk politik. Vestager har taget nogle drabelige slag mod nogle af verdens største virksomheder for hvilket, hun har fået stor ros. Vestager har blandt andet stået bag store sager imod Google og Apple.

 

Så gode er Vestagers chancer

Danske Spil har været gavmilde med odds 5,00 på, at Vestager bliver EU-Kommisions-formand. Oddset ser højt ud, men Vestager har faktisk ganske gode chancer. Dette skyldes netop hendes højt profilerede sager imod Google og Apple. Dette har bragt hende på landkortet som en leder, der ikke er bange for at tage hårde kampe og som en person, der tør kæmpe imod uretfærdighed. Samtidig har hun vist, at hun beskytter Europas interesser imod selv de allerstørste amerikanske virksomheder.

Så sent som i september 2017 skrev det anerkendte magasin The Economist, at Vestager var favorit til at blive ny formand. Magasinet påpegede, at Vestager er en effektiv kartelbryder, der er lykkedes med at gøre konkurrencepolitikken mere anerkendt og dækket. Tidligere har det været et tørt og kedeligt område, men sådan er det ikke længere under Vestager.

Vestagers politik på konkurrenceområdet har dog været præget af populisme. Dette åbner altid op for kritik, men i Vestagers tilfælde har det været en stor styrke. Det er netop hendes kontante og fandenivolske stil, der har gjort hende i stand til at kæmpe imod de store firmaers slagkraft.

 

Ikke alt er rosenrødt

Det er dog værd at bemærke, at det ikke kun kræver evner at blive formand for EU-Kommissionen. Da det er en yderst magtfuld rolle, er der også en række nationale interesser på spil. Samtlige medlemslande ser gerne, at en politiker, der kan varetage deres interesser får posten. Derfor kræver det en enorm mængde lobbyisme at få valgt en person til så vigtigt et embede.

Denne lobbyisme kræver selvfølgelig, at kandidaten har massiv støtte fra hjemmefronten, hvilket Vestager ikke er sikker på. I øjeblikket har Danmark som bekendt en højreorienteret regering, og det er svært at se den lægge det arbejde, som det kræver at få hende valgt. Det næste danske folketingsvalg bliver dog senest den 17. juni 2019, så der er mulighed for, at en venstreorienteret regering bliver valgt før EU-valget.

Som The Economist påpeger, var det netop geopolitik, der sikrede Donald Tusk jobbet som formand for Det Europæiske Råd foran Helle Thorning-Schmidt for få år siden.

Det taler samtidig imod Vestager, at hun ikke har haft en betydelig rolle i dansk politik. Formanden for EU-Kommissionen er nemlig som regel en person, der tidligere har besat sit hjemlands øverste politiske embede. Derfor er Jyrki Katainen, der var finsk premierminister i mellem 2011 og 2014, også stadig favorit til at blive formand.

 

Spil på Vestager som formand her